Jun 21, 2009

Making of Tofu 豆腐を作ってみる

The other day, I found an interesting web site to offer tofu or natto making kit to whom cannot buy that easily. Actually I can buy tofu in Vienna, it costs about 1.5 Euro for 1/4 size of normal Japanese unit. Recently there are some variations available also in supermarket but I know the taste when I used to go to my neighbor tofu master with a bowl, I also want to try by myself and possibly let my friends try that. I bought zaru-dofu (net-tofu), momen-dofu (cotton-tofu) and natto kit, first of all I tried zaru-dofu.

先日ウェブサイトで面白いページを発見。豆腐や納豆の手作りキットを販売している。手軽に日本の味が買えないところに住んでいる人には朗報だ。実際にはウィーンで豆腐を買うことはできるが、1/4丁で1.5ユーロほどする。最近はスーパーでもいろんなバリエーションが買えるようになってきたが、子供のころに近所の豆腐屋さんにボウルを持って買いに行って食べた味を覚えている。それで友達にも是非味わってもらいたかった。それでざる豆腐、木綿豆腐と納豆のキットを注文した。最初にトライしたのはざる豆腐。

As I wrote in my old entry, my friends like Japanese food and do not like Austrian food very much. Some of them already visited Japan and know the food very well. I got everything I need to make tofu including Japanese soybeans for two units. I once thought of doing that by myself by using lemon acid which is easily available at supermarkets, but of course the original recipe should be the best!
Here is the site I got these kits.
http://www.auvelcraft.co.jp/

古いエントリーにも書いたように、友達は日本の食べ物が好きで、オーストリアの食べ物があまり好きじゃない。何人かはもう日本に行ってきてそこの食べ物のこともよく知っている。キットには日本の大豆も含めて2丁分を作るために必要なものすべてが入っている。最初レモン酸を使って自分でつくろうとも考えたことがあるが、でもオリジナルのレシピに勝るものなし!キットはここで購入した。
http://www.auvelcraft.co.jp/



I put soybeans in water for about 6 hours. Then beans absorbed enough water inside and got much bigger.

大豆を水につけて6時間ほど。豆は水を吸って大きくなった。



Mix them before I cook on fire further.

鍋で煮る前にミキサーにかける。



Add more water and mixed soy-juice and simmer in a pot for a while.

水を加えて鍋でしばらく煮る。



Take care not to burn and stick to the bottom of the pan, gently agitate the juice.

焦げ付かないようにゆっくりとかき混ぜながら煮る。



Finally filter the juice with a cotton bag to seperate soymilk and the rest. To make tofu, just add magnesium chloride to make tofu. Another rest (okara) was cooked with short seaweed.

最後に木綿の袋に入れて濾し、豆乳とおからに分ける。豆腐を作るにはさらににがり(塩化マグネシウム)を加える。おからはひじきと一緒に調理する。



From the left, zaru-dofu (tofu on bamboo net), miso soup and rice. In front okara (tofu cake) with hijiki (short seaweed). Itadaki ma-su :9

左からざる豆腐、味噌汁とご飯。手前はひじき入りのおから。いただきまーす :9

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