Oct 5, 2002

How about Austrian food? 食べ物はおいしい?

As many of our customers from Japan would often say, I personally think the Austrian dishes generally match Japanese tastes. Bread tastes really nice, as it also does in Germany, or Poland. When we order salad as primary dish, some pieces of bread will be also delivered. If we are busy trying bread with many kinds of butter which contain herb or pepper, we would soon get satisfied and be not able to eat any more. The portion of dishes is less than in the USA but surely much more than in Japan.
In general, it could be said that the balance among meat, fish and vegetable tends notably to meat. At supermarkets fish departments are rarely seen, instead of that there are huge ham or cheese departments. As for fish, some popular ones like salmon or trout which could be caught here could be bought. Most of them are chilled or already cooked and chilled. Sometimes it could be possible to eat rather fresh ones in Italian or Spanish restaurants, but they are rarely above our expectations which we can expect in Japan.

日本からやってくるお客さんもよくおっしゃることですが、私自身もオーストリアの料理は、ドイツの料理に比べてそれほど油がきつくなく、比較的日本人に合うと感じます。ドイツにしてもそうですが、ここでもパンはとてもおいしいです。いわゆる前菜でサラダを注文したときなどについてくるパンがおいしいので、ハーブや胡椒入りのバターなどをつけて食べていると、すっかりおなかが一杯になってしまいます。お皿の量ですが、アメリカのように極端に多くなく、日本よりは確実に多いでしょう。
 総論としては、一般の日本人の食べる、肉、魚、野菜の割合に対してかなり肉の比重が高いということはできます。スーパーでも、生鮮食品売り場にはハムや肉類が置いてあるのがほとんどで、魚介類があるのをほとんど見かけません。やはりこちらは肉料理がメインです。魚に関しては鱒などの川魚や、ポピュラーな鮭などは食べられますが、それ以外はほとんどが調理済みの冷凍食品になります。イタリア、スペイン料理屋でなら比較的新鮮な魚介類も食べられます。

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